Greger Johansson

 
 

Målare, tecknare och grafiker f.1942

Södra Östergötland och det vackra skogs- och sjölandskapet i Kindabygden var min hemmiljö under den tidiga barndomen. Det vilda fanns runt omkring oss och vårt hem. Ugglor som hoade i mörka nätter, rävar som härjade i hönshuset liksom hökar, ormar, vilda katter m.m. samt ett myllrande folkliv präglade tillvaron på den stora gården.

Vi flyttade till Linköping i samband med skolgången. Miljöombytet var inte lätt, det var hårdare villkor i stan, men också ett annat utbud av bl.a. serietidningar. Dessa blev mitt teckningsuniversitet. Allsport och Rekordmagasinet likaså. En korrespondenskurs i ämnet blev det också. 1957 kom jag in på Ljungstedtska skolans 4-åriga målarutbildning. Ishockey, fotboll och diverse idrottsgrenar var dock mitt stora intresse under dessa år. Samtidigt väcktes konstintresset av min målarkompis Nils-Gunnar Lundgren. Marcus Larsson var idolen.

Efter att 1965 ha flyttat till Motala började jag så smått att måla i olja under fritiden. Några år senare visade jag mina bilder för Östgöta konstförenings jury. Jag fick beröm av Linköpings store konstnär Bertil Andersson och blodad tand. Utställningen "Ung Östgötakonst" skulle gå av stapeln 1974. En målning och två teckningar passerade juryns nålsöga. Kritiken blev god och en bild såldes.

Under ett antal år hade jag botaniserat ute vid fågelsjön Tåkern för att måla landskapet. Fågelintresset ökade därute bland vassarna och jag köpte fågelbok och kikare. Nu hade jag fått ett nytt intresse - naturmåleri med inslag av fåglar och djur. -Gör en utställning om Tåkern, föreslog galleriägaren och revisorn Curt Sjödell i Linköping. Utställningen gick av stapeln hösten 1976. Det blev både publik- och kritikersuccé. Jag hade plötsligt blivit efterfrågad som konstnär.

Våren 1977 fann jag för gott att satsa helt på konstmåleriet. På hösten hade jag en ny utställning i Mjölby, den blev utsåld. Sedan dess har jag fortsatt som naturmålare och skribent på heltid. Man kan säga att jag har målat hela mitt liv, men storleken på penslarna har varierat.

Greger Johansson